Sieć Żabka w połowie czerwca uruchomiła około 160 sezonowych sklepów w najbardziej atrakcyjnych miejscach turystycznych w Polsce. Sezonowe Żabki są zarówno w nadmorskich kurortów, jaki i na Mazurach czy Kaszubach oraz w górskich miejscowościach.
Jak na co dzień wygląda prowadzenie sklepu sezonowego Żabki?
Dla franczyzobiorcy prowadzenie sklepu sezonowego Żabki to na pewno bardzo intensywny czas. Mówią o tym przedsiębiorcy, którzy zdecydowali się na taką formę współpracy.
– Tu wszystko dzieje się szybciej, więc trzeba być dobrze przygotowanym. Turyści wychodzą rano z pensjonatu lub hotelu i od razu chcą coś zjeść albo napić się kawy przed wyjściem na plażę. Najchętniej wybierają pizzę, hot dogi, kawę i herbatę – mówi Beata Jaworska, franczyzobiorczyni Żabki w Rowach nad Bałtykiem. Oprócz tego prowadzi również sklep całoroczny w Słupsku.
Natomiast dla Przemysław Piaścik, franczyzobiorcy, który prowadzi sklep sezonowy Żabki w Ukcie nad rzeką Krutynią, taki format dał też możliwość sprawdzenia czy poradzi sobie z prowadzeniem więcej niż jednej placówki. Praca w okresie turystycznym pozwala też stosunkowo szybko zakończyć projekt.
– Podszedłem do tego jak do wyzwania i możliwości zdobycia doświadczenia. Była to bardzo dobra decyzja, bo każdego dnia zbieram nowe umiejętności menadżerskie. Nie chciałem ograniczać się do jednego sklepu, a pragnąłem spróbować zarządzać dwoma zespołami i spojrzeć na ten biznes z szerszej perspektywy – stwierdza Przemysław Piaścik.
Sklepy sezonowe – co zapewnia Żabka, a co franczyzobiorca?
Żabka rozwija format sklepów sezonowych od 2016 roku. Część z tych placówek znika wraz z turystami, ale niektóre sklepy zostają na stałe w miejscu, które z założenia miały być tylko na jeden sezon.
Same sklepy sezonowe działają zarówno w lokalach stacjonarnych, jak i w nowoczesnych kontenerach handlowych. W tym roku Żabka uruchomiła blisko 30 kontenerowych sklepów. Przy czym wyposażenie i dostosowanie lokalu lub kontenera handlowego jest po stronie Żabki. Sieć bierze na siebie także kwestie logistyczne oraz dostawy asortymentu.
Natomiast franczyzobiorcy, jako niezależni przedsiębiorcy, samodzielnie podejmują decyzje dotyczące zatrudnienia pracowników, w tym rekrutacji oraz ewentualnych benefitów.
Jakie produkty najczęściej kupują klienci w sklepach sezonowych Żabki?
Asortyment w sklepach sezonowych Żabki jest bardziej nastawiony na wakacyjne potrzeby konsumentów. To co klienci najczęściej kupują doskonale pokazują dwie liczby. W 2024 roku w sklepach sezonowych sprzedano:
- 11 milionów sztuk napojów,
- 3,5 mln sztuk pieczywa,
- 1 milion porcji lodów.
Ale tak jak wspomniała Beata Jawroska, truryści chętnie wstępują do Żabki także po przekąski, w tym pizzę czy hot-dogi.
Kto może wziąć sklep sezonowych Żabki we franczyzę?
Sieć podkreśla, że sezonowy sklep to dodatkowa szansa na zwiększenie swoich dochodów i dotarcie do nowych klientów. Ale z tej szansy mogą skorzystać tylko niektórzy franczyzobiorcy.
– Prowadzenie sklepu sezonowego to propozycja kierowana do najbardziej zaangażowanych franczyzobiorców sieci Żabka – podkreśla spółka. – Partnerzy, którzy wyróżniają się determinacją, odpowiedzialnością i doskonałą organizacją pracy, otrzymują propozycję objęcia sklepu w takim formacie – podaje sieć.
– Prowadzenie sklepu sezonowego to dowód, że rzetelne zarządzanie biznesem i zaangażowanie naprawdę się opłacają – uważa Szymon Krysztofiak, franczyzobiorca sklepu Żabka w Gdańsku i sklepu sezonowego we Władysławowie nad morzem.