16.10.2025 / 13:22
StoryEditor

Myślisz o sprzedaży alkoholu w sklepie? To musisz wiedzieć o przepiach i opłatach

Sprzedaż alkoholu w małym sklepie - zezwolenia, opłaty, zasady (fot. Canva)Canva

W ostatnim czasie dużo mówi się o wprowadzaniu nocnej prohibicji w dużych miastach w Polsce. Temat alkoholu w sklepach stał się głośny. A jak wygląda sprzedaż wyrobów alkoholowych z perspektywy małego sklepu? Co warto wiedzieć, planując wprowadzenie tej kategorii do oferty sklepu?

W artykule przeczytasz:

  • Sprzedaż alkoholu w sklepie: od czego zacząć?
  • Jakie są rodzaje zezwolenia na alkohol?
  • Ile kosztuje zezwolenie na sprzedaż alkoholu?
  • Jakie warunki trzeba spełnić, aby sprzedawać alkohol w sklepie?
  • Rozliczanie z ilości sprzedanego alkoholu: co i kiedy trzeba zrobić?
  • Czy do sprzedaży alkoholu w małym sklepie potrzebna jest osobna kasa fiskalna?
  • W jakim lokalu można sprzedawać alkohol?

Sprzedaż alkoholu w sklepie: od czego zacząć?

Przedsiębiorca, który chce sprzedawać alkohol w sklepie, musi zacząć od zdobycia zezwolenia na prowadzenie takiej działalności. Bez tego ani rusz: sprzedaż wyrobów alkoholowych bez zezwolenia lub wbrew jego warunkom to przestępstwo, za które grozi grzywna. Takie zezwolenie można uzyskać w urzędzie miasta lub gminy. Jest także możliwość wystąpienia o nie za pośrednictwem Konta Przedsiębiorcy w portalu biznes.gov.pl. Niezbędne do tego jest posiadanie Profilu Zaufanego, aplikacji mObywatel, bankowości elektronicznej lub e-Dowodu.

Jakie są rodzaje zezwolenia na alkohol?

W zależności od tego, jaki alkohol chcemy sprzedawać, potrzebne będzie inne zezwolenie. Dzielą się one na trzy rodzaje (w zależności od mocy alkoholu):

  • do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo,
  • powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa),
  • powyżej 18% zawartości alkoholu.

We wniosku o wydanie zezwolenia należy zaznaczyć, jakiego alkoholu ma ono dotyczyć. Można wystąpić o wszystkie trzy zezwolenia na jednym wniosku.

Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wydawane są na:

  • minimum 2 lata – w placówkach handlu detalicznego (sklep, stacja benzynowa),
  • minimum 4 lata – w placówkach gastronomicznych (restauracja, pub).

Ile kosztuje zezwolenie na sprzedaż alkoholu?

Każde z trzech zezwoleń na sprzedaż alkoholu ma swoją cenę. Dla dwóch pierwszych, to jest do 4,5% zawartości alkoholu oraz piwa a także do 18% zawartości alkoholu, stawka jest jednakowa. Wynosi ona 525 zł rocznie. Znaczny wzrost mamy jednak pomiędzy drugim a trzecim zezwoleniem. Za zgodę na sprzedaż produktów o zawartości powyżej 18% alkoholu zapłacimy bowiem aż 2100 zł rocznie. To jednak nie wszystko: jeśli roczna wartość sprzedaży przekroczy 37 500 zł dla napojów do 18% lub 77 000 zł dla napojów powyżej 18% alkoholu, opłata jest procentowa i wynosi odpowiednio 1,4% i 2,7% ogólnej wartości sprzedaży brutto.

Jakie warunki trzeba spełnić, aby sprzedawać alkohol w sklepie?

Przedsiębiorca, który chce sprzedawać alkohol w swoim sklepie, musi spełnić szereg wymagań, wypisanych na stronie biznes.gov.pl. Musi on na przykład:

  • zaopatrywać się w napoje alkoholowe u producentów i przedsiębiorców:
    • posiadających odpowiednie zezwolenie na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych lub
    • będących drobnymi producentami wina z upraw własnych lub przedsiębiorcami wykonującymi działalność gospodarczą w zakresie wyrobu fermentowanych napojów winiarskich z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie,
  • w terminach do dnia 1 lutego, 1 czerwca, 1 października każdego roku kalendarzowego objętego zezwoleniem, okazać przedsiębiorcy zaopatrującemu dany punkt sprzedaży odpowiedni dowód potwierdzający dokonanie opłaty,
  • posiadać tytuł prawny do korzystania z lokalu, stanowiącego punkt sprzedaży,
  • wykonywać działalność gospodarczą w zakresie objętym zezwoleniem tylko przez przedsiębiorcę w nim oznaczonego i wyłącznie w miejscu wymienionym w zezwoleniu,
  • zgłaszać organowi zezwalającemu zmiany stanu faktycznego i prawnego, w stosunku do danych zawartych w zezwoleniu, w terminie 14 dni od dnia powstania zmiany,
  • prowadzić sprzedaż w punkcie sprzedaży spełniającym wymogi określone przez radę gminy,
  • przestrzegać innych zasad i warunków określonych przepisami prawa.

Rozliczanie z ilości sprzedanego alkoholu: co i kiedy trzeba zrobić?

Przedsiębiorca ma obowiązek rozliczać się z ilości sprzedanego alkoholu. Trzeba to robić co roku, do 31 stycznia składając oświadczenie za miniony rok. Właśnie ten dokument jest podstawą wyliczenia wysokości opłaty za korzystanie z zezwolenia na sprzedaż wyrobów alkoholowych.

Czy do sprzedaży alkoholu w małym sklepie potrzebna jest osobna kasa fiskalna?

Wśród wytycznych dla właścicieli małych sklepów, którzy chcą sprzedawać alkohol, nie ma informacji o konieczności posiadania odrębnej kasy fiskalnej dla tej grupy produktów. Mogą one być rejestrowane wraz z innymi towarami.

W jakim lokalu można sprzedawać alkohol?

Chcąc wprowadzić alkohol do oferty małego sklepu trzeba pamiętać, że powinien on być sprzedawany w wyznaczonym lokalu, który wskażemy we wniosku o wydanie zezwolenia. Taki punkt nie może znajdować się w pobliżu szkoły, kościoła czy obiektu sportowego - uchwały gmin określają minimalną odległość.

W sklepie nie trzeba wydzielać osobnego pomieszczenia na sprzedaż alkoholu. Stoisko z tą kategorią produktów powinno jednak być wydzielone i wyraźnie oznaczone, zwłaszcza pod kątem zakazu sprzedaży osobom nieletnim. To bardzo ważne: złamanie tego przepisu skutkuje odpowiedzialnością administracyjną i karną dla przedsiębiorcy oraz dla sprzedawcy. Sklep może wówczas nawet stracić zezwolenie na sprzedaż alkoholu.

image
Poradnik przedsiębiorcy

Automat paczkowy przy sklepie spożywczym: przegląd ofert [PORADNIK]

16. październik 2025 13:22