Sprzedaż alkoholu w sklepie: od czego zacząć?
Przedsiębiorca, który chce sprzedawać alkohol w sklepie, musi zacząć od zdobycia zezwolenia na prowadzenie takiej działalności. Bez tego ani rusz: sprzedaż wyrobów alkoholowych bez zezwolenia lub wbrew jego warunkom to przestępstwo, za które grozi grzywna. Takie zezwolenie można uzyskać w urzędzie miasta lub gminy. Jest także możliwość wystąpienia o nie za pośrednictwem Konta Przedsiębiorcy w portalu biznes.gov.pl. Niezbędne do tego jest posiadanie Profilu Zaufanego, aplikacji mObywatel, bankowości elektronicznej lub e-Dowodu.
Jakie są rodzaje zezwolenia na alkohol?
W zależności od tego, jaki alkohol chcemy sprzedawać, potrzebne będzie inne zezwolenie. Dzielą się one na trzy rodzaje (w zależności od mocy alkoholu):
- do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo,
- powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa),
- powyżej 18% zawartości alkoholu.
We wniosku o wydanie zezwolenia należy zaznaczyć, jakiego alkoholu ma ono dotyczyć. Można wystąpić o wszystkie trzy zezwolenia na jednym wniosku.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wydawane są na:
- minimum 2 lata – w placówkach handlu detalicznego (sklep, stacja benzynowa),
- minimum 4 lata – w placówkach gastronomicznych (restauracja, pub).
Ile kosztuje zezwolenie na sprzedaż alkoholu?
Każde z trzech zezwoleń na sprzedaż alkoholu ma swoją cenę. Dla dwóch pierwszych, to jest do 4,5% zawartości alkoholu oraz piwa a także do 18% zawartości alkoholu, stawka jest jednakowa. Wynosi ona 525 zł rocznie. Znaczny wzrost mamy jednak pomiędzy drugim a trzecim zezwoleniem. Za zgodę na sprzedaż produktów o zawartości powyżej 18% alkoholu zapłacimy bowiem aż 2100 zł rocznie. To jednak nie wszystko: jeśli roczna wartość sprzedaży przekroczy 37 500 zł dla napojów do 18% lub 77 000 zł dla napojów powyżej 18% alkoholu, opłata jest procentowa i wynosi odpowiednio 1,4% i 2,7% ogólnej wartości sprzedaży brutto.
Jakie warunki trzeba spełnić, aby sprzedawać alkohol w sklepie?
Przedsiębiorca, który chce sprzedawać alkohol w swoim sklepie, musi spełnić szereg wymagań, wypisanych na stronie biznes.gov.pl. Musi on na przykład:
- zaopatrywać się w napoje alkoholowe u producentów i przedsiębiorców:
- posiadających odpowiednie zezwolenie na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych lub
- będących drobnymi producentami wina z upraw własnych lub przedsiębiorcami wykonującymi działalność gospodarczą w zakresie wyrobu fermentowanych napojów winiarskich z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie,
- w terminach do dnia 1 lutego, 1 czerwca, 1 października każdego roku kalendarzowego objętego zezwoleniem, okazać przedsiębiorcy zaopatrującemu dany punkt sprzedaży odpowiedni dowód potwierdzający dokonanie opłaty,
- posiadać tytuł prawny do korzystania z lokalu, stanowiącego punkt sprzedaży,
- wykonywać działalność gospodarczą w zakresie objętym zezwoleniem tylko przez przedsiębiorcę w nim oznaczonego i wyłącznie w miejscu wymienionym w zezwoleniu,
- zgłaszać organowi zezwalającemu zmiany stanu faktycznego i prawnego, w stosunku do danych zawartych w zezwoleniu, w terminie 14 dni od dnia powstania zmiany,
- prowadzić sprzedaż w punkcie sprzedaży spełniającym wymogi określone przez radę gminy,
- przestrzegać innych zasad i warunków określonych przepisami prawa.
Rozliczanie z ilości sprzedanego alkoholu: co i kiedy trzeba zrobić?
Przedsiębiorca ma obowiązek rozliczać się z ilości sprzedanego alkoholu. Trzeba to robić co roku, do 31 stycznia składając oświadczenie za miniony rok. Właśnie ten dokument jest podstawą wyliczenia wysokości opłaty za korzystanie z zezwolenia na sprzedaż wyrobów alkoholowych.
Czy do sprzedaży alkoholu w małym sklepie potrzebna jest osobna kasa fiskalna?
Wśród wytycznych dla właścicieli małych sklepów, którzy chcą sprzedawać alkohol, nie ma informacji o konieczności posiadania odrębnej kasy fiskalnej dla tej grupy produktów. Mogą one być rejestrowane wraz z innymi towarami.
W jakim lokalu można sprzedawać alkohol?
Chcąc wprowadzić alkohol do oferty małego sklepu trzeba pamiętać, że powinien on być sprzedawany w wyznaczonym lokalu, który wskażemy we wniosku o wydanie zezwolenia. Taki punkt nie może znajdować się w pobliżu szkoły, kościoła czy obiektu sportowego - uchwały gmin określają minimalną odległość.
W sklepie nie trzeba wydzielać osobnego pomieszczenia na sprzedaż alkoholu. Stoisko z tą kategorią produktów powinno jednak być wydzielone i wyraźnie oznaczone, zwłaszcza pod kątem zakazu sprzedaży osobom nieletnim. To bardzo ważne: złamanie tego przepisu skutkuje odpowiedzialnością administracyjną i karną dla przedsiębiorcy oraz dla sprzedawcy. Sklep może wówczas nawet stracić zezwolenie na sprzedaż alkoholu.