08.08.2024 / 15:21
StoryEditor

Franczyzowa sieć Cukiernia Sowa ogłosiła swoją strategię rozwoju do 2026 roku. W ciągu trzech lat chce urosnąć do minimum 180 placówek

Na zdj. lokal Cukierni Sowa (fot. Cukiernia Sowa)

Sieć franczyzowa Cukiernia Sowa planuje na kolejne trzy lata stały wzrost, oparty na zrównoważonym rozwoju, ekspansję sieci w Polsce do łącznej liczby minimum 180 sklepów, a także zwiększenie mocy produkcyjnych i szeroką informatyzację struktury sprzedaży. Swoje plany ogłosiła w nowej strategii biznesowej na lata 2024-2026 "Sowa – Rośniemy Mądrze".

Ostatnie lata to w Cukierni Sowa dynamiczny wzrost sprzedaży, rozwój sieci lokali w Polsce, unowocześnianie procesów produkcji, a także zmiany w modelu biznesowym i strukturze firmy. Określenie nowych celów rozwojowych i wyznaczenie najbardziej optymalnych ścieżek do ich osiągnięcia stało się priorytetem dla zarządu firmy, do którego od 2021 roku dołączyło kolejne pokolenie – Aleksandra Sowa-Trzebińska i Michał Sowa. Prace nad nową strategią podjęte zostały w połowie ubiegłego roku, w ścisłej współpracy z kadrą zarządzającą oraz jedną z wiodących firm audytorsko-doradczych w Polsce – Grant Thornton.

Strategia zrównoważonego rozwoju

Efekty wielomiesięcznych analiz i warsztatów strategicznych zaprezentowane zostały podczas czerwcowego Kongresu Cukierni Sowa, w gronie pracowników, franczyzobiorców i najważniejszych partnerów biznesowych. Myślą przewodnią nowej strategii rozwoju firmy na lata 2024-2026 jest hasło "Sowa – Rośniemy Mądrze". To strategia zrównoważonego rozwoju, z poszanowaniem zasobów ludzkich i naturalnych, która obejmuje cztery kluczowe obszary:

  • Efektywność operacyjna: optymalizacja procesów, aby dostarczać najwyższej jakości produkty i usługi,
  • Orientacja na klienta: dostosowanie oferty do klientów poprzez postawienie ich potrzeb na pierwszym miejscu,
  • Cyfrowa transformacja: inwestycje w nowoczesne technologie, cyfryzację i automatyzację,
  • Kapitał ludzki: inwestowanie w rozwój pracowników, poprzez szkolenia i możliwości awansu.

– Nowa strategia Cukierni Sowa idealnie oddaje nasz plan rozwoju: stabilnego, przemyślanego i zgodnego z naszymi wartościami. Do końca 2026 planujemy m.in. stabilny dwucyfrowy wzrost sprzedaży rocznie, inwestycje w innowacje i nowe formaty sprzedażowe, zwiększenie mocy produkcyjnych, w tym budowę nowego zakładu, jak również ekspansję naszej sieci w Polsce do łącznej liczby minimum 180 sklepów – mówi Michał Sowa, członek zarządu Cukierni Sowa.

– Nasza gwarancja jakości opiera się na blisko 80-letniej tradycji rodzinnej, a zaufanie konsumentów przez lata budowaliśmy dbając o najlepsze składniki i metody produkcji. Dziś stawiamy na innowacyjność i inwestujemy z myślą o przyszłości. Z pasją odkrywamy nowe smaki i technologie, aby zaskakiwać naszych klientów, dostarczać im wyjątkowych doznań i celebrować wraz z nimi każdą chwilę, przynosząc radość i słodkie wspomnienia – zaznacza Aleksandra Sowa-Trzebińska, mistrzyni cukiernictwa i członkini zarządu Cukierni Sowa.

Sklepy firmowe i franczyzowe

Sieć Cukierni Sowa systematycznie się rozwija. Aktualnie w Polsce działają 164 lokale – w tym 45 firmowych i 119 franczyzowych – w 13 województwach, a także 1 punkt w Londynie. W ciągu najbliższych trzech lat liczba sklepów w sieci ma wzrosnąć do minimum 180.

W ostatnich miesiącach otwarte zostały dwa nowe punkty: w CH Auchan w Gdańsku oraz Galerii Starówka w Lesznie. Równolegle w czerwcu i lipcu w kilku lokalach przeprowadzone zostały gruntowne remonty (w CH Auchan Bydgoszcz Fordon i dwóch lokalach w Gdyni – w Leroy Merlin oraz Galerii Szperk), obejmujące nie tylko zmianę wystroju według najnowszych standardów, ale także wzbogacenie oferty o nowe segmenty czy zwiększenie przestrzeni kawiarnianej. Wprowadzane zmiany przynoszą firmie wyraźny wzrost udziału w sprzedaży na miejscu w poszczególnych punktach, co oznacza, że klienci dobrze odbierają nową przestrzeń oraz rozszerzoną ofertę i co za tym idzie, zyskują pozytywne doświadczenie zakupowe.

Cukiernia Sowa już jesienią tego roku planuje kilka następnych otwarć, w tym swój pierwszy lokal w Krakowie. – Nasze cukiernie pojawią się w stolicy Małopolski w starannie wyselekcjonowanych lokalizacjach w centrach handlowych. Pierwszy lokal otworzymy już na przełomie września i października w CH Bonarka. W komfortowej części kawiarnianej, rozszerzonej o dwie wyspy ze stolikami, będziemy serwować naszym klientom nie tylko wyśmienite wyroby cukiernicze i asortyment śniadaniowo-lunchowy, ale także kawę Sowa Caffè, wypalaną w naszej palarni w Bydgoszczy – zapowiada Michał Sowa.

Połączenie cukierni i kawiarni

Koncepcja połączenia cukierni i kawiarni jest odpowiedzią na potrzeby klientów i dostosowaniem się do rynkowych trendów. Pasja do cukiernictwa, najwyższej klasy produkty oraz wyjątkowa atmosfera – to podstawowe elementy, które sprawiają, że klienci chętnie spędzają tu swój czas z rodziną, przyjaciółmi czy na biznesowych spotkaniach. Priorytetem jest zapewnienie najwyższej jakości produktów i obsługi, co wymaga starannego planowania i przygotowania. Dlatego zgodnie z założeniami nowej strategii firma chce się dalej rozwijać w sposób organiczny i zrównoważony, zarówno poprzez format sklepów franczyzowych, jak i firmowych.

– Sklepy własne zapewniają nam kontrolę nad marką i jakością produktów, możliwość szkolenia pracowników, a także szybkiego wdrażania zmian i innowacji bez konieczności negocjacji z franczyzobiorcami. Wypracowane w ten sposób standardy łatwiej nam potem implementować w punktach franczyzowych – wyjaśnia Michał Sowa.

 

 

07. grudzień 2024 09:35