30.09.2025 / 09:59
StoryEditor

BackWerk to ponad 400 piekarni convenience. Z czego wynika fenomen tej franczyzy?

BackWerk to ponad 500 piekarni convenience. Na czym polega fenomen tej sieci franczyzowej? (fot. BackWerk)BackWerk

BackWerk to jedna z najszybciej rozwijających się sieci piekarni w Europie. Sprawdzamy, ile kosztuje otwarcie takiej piekarni we franczyzie. Wyjaśniamy także z czego wynika fenomen piekarnio-kawiarni marki BackWerk.

BackWerk to ponad 400 piekarni w Europie

Marka BackWerk powstał w 2001 roku. W niecałe ćwierć wieku rozrosłą się do ponad 500 placówek w czterech państwach UE. Od 2017 roku należy do szwajcarskiej Grupy Valora, która realizuje strategię „Foodvenience”. Strategia ta łączy ofertę świeżej żywności to-go z handlem typu convenience.

A BackWerk, jako lider w gastronomii piekarniczej, jest kluczowym formatem w tym segmencie. Co więcej, większość piekarni pod jej szyldem działa w ramach franczyzy.  Oto, gdzie można spotkać piekarnie BackWerk: 

  • Niemcy – 330,
  • Niderlandy – 55,
  • Austria – 20,
  • Szwajcaria – 3.

Na dodatek marka chce wejść także na rynek brytyjski. Zarząd Grupy Valora widzi potencjał na otwarcie tam 150 placówek.  

Stabilna franczyza BackWerk – ile trzeba wyłożyć na start?

BackWerk chwali się, że ich model franczyzy jest odporny na zawirowania gospodarcze. Według firmy, franczyzobiorcy notowali silny wzrost obrotów każdego roku, nawet podczas kryzysu gospodarczego. Kluczem do tego sukcesu ma być wybór lokalizacji. Niemiecka sieć otwiera swoje piekarnie tylko w miejscach, które są atrakcyjne.

Żeby jednak zostać franczyzobiorcą BackWerk należy posiadać talent sprzedażowy oraz umiejętność kierowania pracownikami. Należy mieć także odpowiednie środki na start: 

  • kapitał własny: od 25 000 euro,
  • opłata licencyjna: 3600 euro,
  • opłata franczyzowa: 5,5% przychodu netto ze sprzedaży.

BackWerk: z czego wynika popularność tej sieci piekarni?

BackWerk na początku była siecią piekarni z cenami dyskontowymi. Jednak 7-8 lat temu doszło do zmiany konceptu na piekarnio-kawiarnie samoobsługowe. Koncept łączy tradycyjną kulturę piekarniczą z nowoczesną wygodą fast-casual. Lokale w centrach miast zaspokajają potrzeby osób dojeżdżających do pracy, pracowników biurowych i turystów, oferując szybkie przekąski i miejsca siedzące w stylu kawiarnianym. Dzięki temu BackWerk stała się jedną z największych niemieckich sieci piekarni gastronomicznych.

Druga przyczyna popularności BackWerk to nawyki konsumentów. Niemcy to genetycznie zakodowani miłośnicy pieczywa. Ta cecha kulturowa kształtuje również sektor żywności typu convenience w tym kraju. W przeciwieństwie do wielu innych rynków, gdzie sklepy spożywcze i stacje benzynowe stanowią trzon handlu convenience, w Niemczech tradycyjna piekarnia od dawna pełni tę rolę.

BackWerk – jak wygląda w praktyce koncept piekarni gastronomicznej?

Koncept BackWerk zaspokaja rosnącą misję „w podróży”, koncentrując się na szybkich przekąskach dla osób dojeżdżających do pracy i podróżujących. Formaty obejmują zarówno kawiarnie w centrach miast, jak i samodzielne punkty drive-through w pobliżu wjazdów na autostrady, a także kompaktowe kioski w węzłach komunikacyjnych.

W tych formatach sieć piekarnio-kawiarni oferuje ponad 100 rodzajów wypieków, kanapek, ciepłych i zimnych przekąsek, kawy i napojów, a asortyment jest świeżo przygotowywany na miejscu i sezonowo modyfikowany.

Wnętrze BackWerk charakteryzuje się funkcjonalnością i ciepłą, minimalistyczną atmosferą. Strefa wypoczynkowa umożliwia krótkie przerwy na kawę lub przekąskę w trakcie codziennych czynności.

Sklep odwiedzony na potrzeby tego raportu odzwierciedla model kawiarni w centrum miasta, przyciągający w równym stopniu pracowników biurowych, turystów i klientów impulsowych. 

Sercem BackWerk jest szeroki asortyment pieczywa, obejmujący około 60 produktów. Oferta obejmuje kanapki, wrapy oraz świeże słodkie i słone przekąski produkowane na miejscu. Sieć piekarnio-kawiarni bazuje na wysokiej jakości ekspresach WMF, aby zagwarantować powtarzalność przygotowywania napojów.

Więcej na temat tego, jak wyglądają koncept piekarni gastronomicznej w praktyce możesz przeczytać tu: BackWerk – piekarnio-kawiarnia, oferująca nowoczesną wygodę fast-casual. Czym wyróżnia się ten koncept?

image

BackWerk – piekarnio-kawiarnia, oferująca nowoczesną wygodę fast-casual. Czym wyróżnia się ten koncept?

21. październik 2025 20:04