13.05.2025 / 13:29
StoryEditor

Żabka stawia na gastronomię. Franczyzowa sieć pracuje nad nowymi rozwiązaniami i stale poszerza ofertę

Żabka rozwija koncept gastronomicznyMateriały prasowe

13 maja odbyła się konferencja Grupy Żabka, podczas której omówiono wyniki finansowe osiągnięte przez firmę w pierwszym kwartale 2025 roku. Przedstawiciele franczyzowej sieci podsumowali także najważniejsze działania marki. Wśród poruszonych tematów warto wymienić m.in. rozwój konceptu gastronomicznego.

Piece Merrychef w 90 proc. sklepów Żabka

Latem 2022 roku piece konwekcyjno-mikrofalowe Merrychef funkcjonowały (w formie testu) w około 500 Żabkach. Proces instalacji urządzeń w punktach handlowych należących do sieci mocno przyspieszył w kwietniu minionego roku. Wówczas nowoczesny gastronomiczny asortyment znajdował się już w 5 tys. placówkach. Pod koniec 2024 r. liczba to wzrosła do 7 tysięcy.

Podczas wtorkowej konferencji przedstawiciele Grupy przekazali, że sprzęt znajduje się dzisiaj w około 90 proc. sklepów. Oznacza to, że w pierwszym kwartale 2025 roku w piece wyposażono ok. 2 tys. nowych placówek. Pełnej oferty gastronomicznej nie posiada więc jeszcze blisko tysiąc punktów handlowych. Sytuacja ta ma ulec zmianie za miesiąc. Z zapowiedzi włodarzy sieci wynika bowiem, że to właśnie w czerwcu bieżącego roku, wspomniane urządzenia trafią do wszystkich obiektów działających pod zielonym szyldem.

Produkty z kategorii QMS coraz popularniejsze w Żabce

Tomasz Blicharski, Group Chief Strategy & Development Office w firmie Żabka przekazał podczas konferencji, że QMS (Quick Meal Solutions) pozostaje najszybciej rozwijająca się kategorią. 

- Praktycznie co piąta wizyta w sklepach naszej sieci zawiera w sobie produkty z kategorii QMS. Jest to jedna z wiodących kategorii w ramach całej naszej oferty. Jeśli chodzi o rozwój, najszybciej rosnąca - przekazał Tomasz Blicharski.

Przedstawiciel sieci zaznaczył, że firma mocno stawia na rozwój oferty gastronomicznej.

- Jest ona dla nas ważna a w przyszłości będzie jeszcze ważniejsza. Widzimy jaką popularnością cieszą się nowe produkty, które wdrażamy - chociażby pizza, będąca hitem sprzedażowym od kilku miesięcy. Niemniej jednak trzeba zaznaczyć, że jest to jeszcze stosunkowo wczesny etap rozwoju. Po pierwsze nie wszystkie sklepy posiadają pełną ofertę. Po drugie odpaliliśmy street food tak naprawdę rok temu. Pierwsza kampania marketingowa skierowana do klientów miała miejsce w połowie zeszłego roku. Widzimy, że musimy wykonać jeszcze wiele pracy, żeby ta oferta była tak bardzo zakorzeniona w głowach naszych klientów, jak chociażby stary, dobry, poczciwy hot dog - dodał Group Chief Strategy & Development Office w firmie Żabka.

Nowości w gastronomicznej ofercie Żabki

Przedstawiciele Żabki poinformowali, że w pierwszym kwartale 2025 roku, sieć testowała dwa nowe produkty znajdujące się w ofercie gastronomicznej. Mowa o pączkach pistacjowych oraz pinsie. Jednocześnie zapewniono, że w niedalekiej przyszłości należy spodziewać się kolejnych nowości.

- Bogaty portfel nowości produktowych w segmencie street food zaplanowanych na kolejne miesiące, obejmuje zarówno nowe smaki, jak i rodzaje produktów, w tym współpracę z jedną z czołowych polskich gwiazd oraz produkty opracowane we współpracy z międzynawowymi markami - poinformowali przedstawiciele sieci.

Włodarze marki przekazali także, że jednym z czynników, który miał wpływ na rosnącą popularność oferty gastronomicznej, była nowa wersja aplikacji sklepowej, która pozwalała efektywnie skalować mechanizmy promocyjne.

Rozwój QSR a czas obsługi klienta

Tomasz Blicharski przyznał, że rozwój oferty gastronomicznej w sieci Żabka przełożył się na wydłużenie czasu obsługi klienta. Dodał jednak, że mówimy tu o minimalnych wartościach.

- Rozwój QSR faktycznie wydłużył czas obsługi klienta - od 106 sekund do około 120. Dalej jest to więc niezauważalne przez klientów. Pracujemy w bardzo wielu projektach nad tym, żeby ten czas zmniejszyć. Są to chociażby totemy, które testujemy, które służą kolejkowaniu naszych klientów - tłumaczył przedstawiciel Grupy Żabka.

13. maj 2025 13:31