19.05.2025 / 13:36
StoryEditor

Berlin Döner Kebap rozwija franczyzę i otwiera kolejne lokale. Kiedy sieć przekroczy granicę 100 punktów w Polsce?

Restauracja Berlin Döner Kebap w SzczecinieMateriały prasowe

Berlin Döner Kebap liczy już 80 lokali w naszym kraju. Najnowszy z nich został otwarty w Koszalinie. Placówka działająca w nowoczesnym kompleksie OTO Park będzie rozwijana w modelu franczyzowym. - To kolejny krok w budowie silnej pozycji Berlin Döner Kebap na rynku gastronomicznym - mówi Karol Kostyrka, manager ds. rozwoju sieci w Polsce.

9 maja, w nowoczesnym kompleksie OTO Park Koszalin, przy skrzyżowaniu trasy S6, ul. Koszalińskiej i Al. Europejskiej, miało miejsce uroczyste otwarcie nowego lokalu Berlin Döner Kebap. To trzeci punkt działający pod szyldem sieci w mieście oraz 80. na mapie naszego kraju.

- Otwarcie 80. restauracji to dla nas ważny symbol - pokazuje, że nasza marka nie tylko dynamicznie się rozwija, ale też budzi zaufanie zarówno wśród klientów, jak i franczyzobiorców. Trzeci lokal w Koszalinie to kolejny krok w budowie silnej pozycji Berlin Döner Kebap na rynku gastronomicznym - mówi Karol Kostyrka, manager ds. rozwoju sieci w Polsce.

Nowa placówka działa w modelu franczyzowym. Przypomnijmy, że sieć rozwija jednocześnie punkty własne. Marka posiada ich obecnie 38.

Kiedy 100 lokal Berlin Döner Kebap?

W kwietniu tego roku opublikowaliśmy wywiad z Karolem Kostyrką, w którym zdradził on plany sieci na 2025 rok. Wynika z nich, że otwarcie jubileuszowego - setnego lokalu, może odbyć się jeszcze w tym roku. Wszystko za sprawą wprowadzenia nowego formatu Outdoor Food Concept.

- W 2024 roku otworzyliśmy 9 punktów. Żadnego nie zamknęliśmy. Jeden - w formacie Outdoor Food Concept - zmienił lokalizację na bardziej atrakcyjną. W 2025 roku planujemy otworzyć około 10 do 15 punktów. Z uwagi na wprowadzenie formatu Outdoor Food Concept, ta liczba może wzrosnąć - przekazał nam Karol Kostyrka.

Ile franczyzobiorca musi zainwestować w otwarcie lokalu Berlin Döner Kebap?

Karol Kostyrka przekazał nam także, ile franczyzobiorcy muszą zainwestować w placówki działające pod szyldem sieci.

- W zależności od formatu franczyzowego, minimalny wkład własny wymagany do uruchomienia punktu Berlin Döner Kebap wynosi 200 000 - 250 000 złotych, przy założeniu korzystania z finansowania zewnętrznego (kredyt, leasing) przy formacie Outdoor Food Concept do kwot przekraczających 500 000 złotych w przypadku pozostałych formatów franczyzowych takich jak Food Court, Retail Park, High Street czy kwot powyżej 1 mln zł w przypadku formatu Drive Thru - manager ds. rozwoju sieci w Polsce.

Kostyrka dodał, że całkowite nakłady inwestycyjne są znacznie wyższe i ustalane indywidualnie, w zależności od typu lokalu oraz specyficznych warunków realizacji inwestycji.

O sieci Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap to sieć z 27-letnią tradycją. Pierwszy polski lokal pod szyldem marki powstał w 1998 roku w Międzyzdrojach. Od tamtego czasu firma konsekwentnie stawia na rozwój, działając obecnie w 80 lokalizacjach. Najwięcej restauracji, bo aż 18 mieści się w Szczecinie. BDK serwuje swoje potrawy także m.in. w Gdańsku, Warszawie, Katowicach, Krakowie, Łodzi i Poznaniu.

19. maj 2025 17:05