14.07.2025 / 18:09
StoryEditor

Trzy nowe pizzerie Da Grasso otwarte. Będą promowane akcją 400 darmowych pizz

Trzy nowe pizzerie Da Grasso otwarte. Promowane akcją 400 darmowych pizz (fot. Da Grasso Bytom/Facebook)Da Grasso Bytom/Facebook

Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Właśnie otworzyła kolejne pizzerie w Polsce. Gdzie są nowe lokale? Na jakie wspacie mogą liczyć franczyzobiorcy?

 

Trzy nowe pizzerie Da Grasso na rynku

W poniedziałek 14 lipca spółka Da Grasso poinformowała, że jej sieć od czewca powiększyła się o kolejne trzy pizzerie. 

Nowe pizzerie Da Grasso zostały otwarte w Koninie, Gdańsku i Bytomiu. Wszystkie lokalne są otwarte siedem dni w tygodniu, ale różnią się charakterem lokalu.

  • Da Grasso Bytom (Rynek 12, Bytom);
  • Da Grasso Konin (Przemysłowa 9, Osiedle V, pawilon Rondo);
  • Da Grasso Gdańsk-Przymorze (ul. Obrońców Wybrzeża 17, Gdańsk), Lokal realizuje wyłącznie zamówienia z dostawą pod wskazany adres lub z odbiorem osobistym.

Nowa oferta feanczyzowa Da Grasso - firma bierze na siebie połowę kosztów

Warto dodać, że restauracje Da Grasso, które w tym roku dołączają do sieci funkcjonują w ramach tzw. "nowej oferty franczyzowej". Sieć twierdzi, że jest to znaczne ułatwienie na starcie funkcjonowania lokalu, gdyż Da Grasso partycypuje bowiem w kosztach (do 50 proc.). Franczyzodawca udziela też wsparcia administracyjnego i prawnego. Frima gwarantuje także szerokie działania marketingowo-promocyjne i pełne wsparcie już po uruchomieniu lokalu. Franczyzobiorca może liczyć także na pomoc przy poszukiwaniu odpowiedniego lokalu.

 

Promocja nowych resturacji Da Grasso na lokalnym rynku

Etap przygotowań kończy się uroczystym otwarciem restauracji. W ramach uruchomienia pizzeri sieć zapewnia wsparcie marketingowe i sprzedażowe w postaci konkursów i rabatów dla osób odwiedzających w tym dniu lokal.

Ważnym elementem takiej promocji jest specjalna akcja przeprowadzana zazwyczaj dwa-trzy miesiące od uroczystego otwarcia lokalu. Kampania „400 darmowych pizz do rozdania w każdy poniedziałek” skierowana jest do klientów nowo powstałych pizzerii Da Grasso. x`

Właściciele lokalu pozostają w stałym kontakcie z centralą Da Grasso oraz mają wyznaczonego dedykowanego koordynatora, który odpowiada na pojawiające się pytania oraz pozwala pokonywać ew. pojawiające się przeszkody. Każdy lokal jest sukcesywnie promowany poprzez działania marketingowe (m.in. materiały BTL, kampanie wizerunkowe w Internecie, mediach tradycyjnych i reklamę OOH).

Jakie są koszty franczyzy Da Grasso?

Osoby, które myślą o otworzeniu resturacji pod szyldem sieci Da Grasso powinny być przygotowane na uiszczenie jednorazowej opłaty licencyjnej w kwocie 12 000 zł netto. Opłaci też około 6,5 proc. prowizji od zamówień jakie przejdą przez jego pizzerię, a zostały zamówione za pośrednictwem Call Center lub stronę firmową. 

Franczyzobiorca musi także liczyć się kolejnym wydatkiem w postacie stałej, miesięcznej opłaty marketingowego, która wynosi 2000 zł netto i jest niezależna od obrotu.

Natomiast szacowana minimalna wartość inwestycji na otwarcie restauracji to koszt około 200 tys. zł dla lokalu Ekspres, czyli obiektu obsługującego zamówienia wyłącznie z dostawą, na wynos lub z odbiorem osobistym. W przypadku klasycznej restauracji mininalna wartość inwestycji jest szacowana na około 300 tys. złotych. 

Da Grasso szuka nowych franczyzobiorców

Da Grasso to obecnie największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. W jej skład wchodzi około 190 lokali w całym kraju.

Aktualnie sieć poszukuje partnerów franczyzowych w kilkunastu miastach Polski m.in. w:

  • Oławie,
  • Mielcu,
  • Kościerzynie,
  • Dębicy,
  • Krośnie,
  • Inowrocławiu,
  • Lesznie,
  • Gnieźnie,
  • Świdnicy,
  • Tarnobrzegu.

image

Ekspansja Da Grasso. Franczyzowa sieć pizzerii planuje podwoić liczbę restauracji.

14. lipiec 2025 18:10