Franczyzowa sieć nie-cukierni Fit Cake jest blisko przekroczenia magicznej bariery stu lokali w Polsce. Tylko w pierwszym kwartale 2025 roku marka poszerzyła się o blisko 10 punktów. Teraz nadszedł czas na kolejne otwarcia. Tym razem padło na Łódź.
- Szukałem drugiego biznesu i przeglądając portale franczyzowe trafiłem na koncept Fit Cake, ale prawdziwą decyzję podjąłem w dość nietypowym miejscu - na weselu w Bieszczadach. Moja kuzynka choruje na celiakię i podczas imprezy zamawiała specjalne smakołyki. Kiedy zaczęliśmy rozmawiać, powiedziała mi, że to naprawdę fajny koncept. Wtedy coś we mnie kliknęło - pomyślałem, że to może być strzał w dziesiątkę - mówi Michał Szewczyk, właściciel nowego lokalu.
Po weselu przedsiębiorca pojechał do Kutna, gdzie działał już lokal Fit Cake.
- Zobaczyłem to na własne oczy i od razu wiedziałem, że chcę to robić. Bez namysłu zarezerwowałem miejsce w Łodzi.
Wyjątkowe miejsce z historią
Placówka nie powstała w galerii handlowej ani przy ruchliwej ulicy, lecz w miejscu z duszą - na łódzkim Księżym Młynie.
- To miasto w mieście, stare osiedle pofabrykanckie. Fabrykant miał tu wszystko - mieszkania, domy, szkoły. W naszym lokalu dawniej działał sklep mięsny. Trudno o bardziej klimatyczne miejsce w Łodzi - mówi z dumą Szewczyk.
Warto podkreślić, że historia Fit Cake w Łodzi ma swój drugi rozdział.
- Marka już kiedyś próbowała swoich sił w tym mieście, ale pandemia pokrzyżowała plany poprzednim właścicielom. Na szczęście część klientów wciąż pamięta dobre opinie i wraca do nas, jakby ciasto zjadło się wczoraj - mówi przedstawiciel sieci.
Oferta dla franczyzobiorców Fit Cake dostosowana do trendów rynkowych
Fit Cake informuje w komunikacie, że franczyzobiorcy sieci cenią sobie pełne wsparcie operacyjne i marketingowe, jak również elastyczność w wyborze formatu działalności - od tradycyjnych lokali po mobilne punkty Fit Cake To Go.
- Nasza oferta franczyzowa jest dostosowana do aktualnych trendów rynkowych. Kandydaci doceniają transparentność współpracy, szerokie wsparcie oraz możliwość uczestniczenia w rozwoju marki, która wyznacza kierunki w segmencie zdrowych deserów - podkreślił właściciel marki, Rafał Kościuk.