09.05.2025 / 11:42
StoryEditor

KOKU Sushi rozwija franczyzę i koncept Basic. Sieć liczy już ponad 50 restauracji w Polsce

KOKU Sushi z nową restauracjąMateriały prasowe

KOKU Sushi - największa sieć restauracji z kuchnią japońską w naszym kraju, otworzyła kolejny punkt na kulinarnej mapie Polski. Najnowsza placówka działająca pod szyldem marki mieści się w Krośnie. Lokal prowadzony jest przez Michała Szałka, który prowadzi już obiekt z azjatyckim menu w Gnieźnie.

Na rynku w Krośnie otworzono nową restaurację należącą do sieci KOKU Sushi. Placówka prowadzona jest przez franczyzobiorcę Michała Szałka, który ma już doświadczenie jeśli chodzi o współpracę z firmą. Przedsiębiorca prowadzi bowiem lokal pod szyldem tej samej marki w Gnieźnie.

- Zależało nam na tym, by stworzyć miejsce, w którym połączymy najwyższą jakość, świeże składniki i wyjątkową atmosferę. Przygotowania trwały kilka miesięcy - od starannego wyboru dostawców, przez szkolenia zespołu, aż po dopracowanie wystroju wnętrza. Chcieliśmy, by nasi goście czuli się tu dobrze i z przyjemnością wracali - mówi franczyzobiorca.

Michał Szałek dodaje, że otwarcie drugiej restauracji KOKU Sushi było spełnieniem jego gastronomicznego marzenia.

“Zadbaliśmy o wszystkie szczegóły”

Współwłaścicielem nowego lokalu jest Piotr Wójcicki. Przedsiębiorca - podobnie jak Michał Szałek - nie ukrywa radości z inauguracji placówki.

- Samo otwarcie lokalu było dla nas ogromnym wydarzeniem i przerosło nasze oczekiwania - już od pierwszych godzin pojawiło się mnóstwo gości, którzy z ciekawością próbowali naszych propozycji. Zadbaliśmy o wszystkie szczegóły, zorganizowaliśmy pokaz przygotowywania sushi na żywo i poczęstunek dla pierwszych klientów. Była też okazja do rozmowy, poznania opinii mieszkańców i wpólnego świętowania - wspomina Wójcicki.

Magdalena Matejczuk, manager sieci KOKU Sushi, podkreśla natomiast rolę właścicieli w procesie otwarcia nowego lokalu:

– Widać, że franczyzobiorcy włożyli w to miejsce dużo serca i włożyli wiele wysiłku w to, aby goście mogli korzystać z pełnej oferty KOKU Sushi od samego początku – mówi. 

Rozwój KOKU Sushi i konceptu Basic

Otwarcie restauracji w Krośnie wpisuje się w dynamiczną strategię rozwoju sieci KOKU Sushi, która tylko w 2024 roku powiększyła się o pięć nowych lokali. Mowa o placówkach w:

  • Nysie,
  • Wrocławiu,
  • Gdańsku,
  • Białymstoku,
  • Bielsku Podlaskim.

Operator zaprezentował także nowy koncept Basic, który zakłada niższe koszty inwestycyjne i operacyjne, co ma przełożyć się na większe zainteresowanie ofertą wśród potencjalnych franczyzobiorców.

- Cieszymy się, że nasi franczyzobiorcy decydują się na rozwój i otwieranie kolejnych lokali. To najlepszy dowód na to, że nasz model biznesowy sprawdza się nawet w trudnych czasach. Obecnie franczyzobiorcy mają do wyboru aż cztery koncepty: od wynosowego pointa, przez ekonomiczny basic, po najczęściej wybierany model restauracji, po restaurację premium – podkreśla Piotr Olechno, współwłaściciel sieci.

KOKU Sushi w Krośnie jest 52 restauracją działającą pod szyldem sieci.

19. maj 2025 15:54